Als je je mailadres invult bij 'Abonneer op blog' krijg je een email als er een nieuw bericht geplaatst is.

Voor meer info over de bouw: peter.vanderlugt(at)xs4all.nl

Isolatie van het dak

Ook bij de keuze van de dak-opbouw hebben we lang gezocht naar de optimale combinatie. De oorspronkelijke gedachte was om het dak te maken met kant-en-klare dakelementen. Wat ons tegenhield was dat we geen dakelementen konden vinden die een voldoende hoge isolatiewaarde hebben. Rc 5,5 of 6 is ongeveer het maximum. En vaak zijn ze gemaakt van minder duurzame materialen.

Een variant zou zijn om te beginnen met een dakelement, en dat vervolgens op te bouwen met een extra isolatielaag. Dat kón wel, maar dan zouden we aan de binnenkant met polystyreen of PUR-schuim moeten werken, en aan de buitenkant met een natuurlijker materiaal. Dat leek ons weinig consequent en weinig duurzaam, dus ook die mogelijkheid viel af.
Omdat de muren opgevuld worden met cellulose isolatie ("gemalen krantenpapier") zijn we gaan onderzoeken of dat materiaal ook voor het dak bruikbaar was. Onze adviseur gaf aan geen problemen te zien, en gaf als extra een groot voordeel aan: dit isolatiemateriaal heeft namelijk (net als houtvezelisolatie) een hoge massa (is dus zwaar) en werkt daardoor als een warmtebuffer.
I-beam van 30 cm hoog
Ongetwijfeld ken je verhalen van geïsoleerde woningen waar het in de zomer onder het dak stervensheet is. Ons isolatiemateriaal slaat de warmte op, om die pas een aantal uren later af te geven, 's nachts, als het buiten koel is, en als de ventilatie voluit kan draaien om de warmte af te voeren.
Daarvoor moeten we wel werken met "I-beams" dat zijn balken gemaakt van twee houten regels, verbonden door een 6 mm dikke hardboardstrip die uiteindelijk een slanke maar heel sterke constructie oplevert

Het dak krijgt dus bijna de zelfde opbouw als de muren: van binnenuit gezien eerst 18 mm multiplex, dan 30 cm cellulose isolatie, ondersteund door I-beams van 30 cm hoog. Daar overheen komt een laag homatherm houtvezelisolatie. Voor de stevigheid wordt deze laag 8 cm dik. Want op dat dak moet ook nog gelopen worden bij het leggen van de pannen of het installeren van de zonnepanelen. Het dak wordt verder afgewerkt met tengels, panlatten en dakpannen, behalve op de plek van de zonnepanelen. Alles bij elkaar een Rc waarde van meer dan 9. De overstekken worden natuurlijk een stuk slanker, zodat het dak er aan de buitenkant "normaal" uit ziet.