Als je je mailadres invult bij 'Abonneer op blog' krijg je een email als er een nieuw bericht geplaatst is.

Voor meer info over de bouw: peter.vanderlugt(at)xs4all.nl

Passief verwarmen I

Verwarmen deel 1:  11 graden uit de aarde 

Volgens het concept van passief bouwen (onder meer luchtdicht bouwen met veel isolatie) is geen verwarming nodig, alleen frisse lucht. Tóch hebben de meeste huizen wel iets van een houtkachel, aardwarmte of zo.
Voor ons dus ook de vraag wat te doen. We hebben immers pas nog een zeer strenge winter gehad en dan koelt het toch ook in een passief huis af.
De oplossing was eigenlijk heel simpel: een extraatje bij  het ventilatiesysteem met warmteterugwinning van Storkair.
In eerste instantie wilden we "grondbuisventilatie": 100 meter plastic buis van 20 cm. op 2 meter diep. Daar is een constante temperatuur van ca. 11 graden  De lucht die je daardoorheen aanzuigt neemt de grondtemperatuur aan en wordt zodoende in de winter vóórverwarmd, en in de zomer gekoeld.
In tijdschriften  uit Frankrijk en Duitsland  las Peter dat in die buizen condensvorming optreedt. Wat op den duur vochtproblemen, beestjes en andere engigheden creëert. En schoorsteen vegen op 2 meter onder de grond is geen leuke hobby.  
Allerlei buizen: aardsonde, inkomend
en uitgaand regenwater, leidingwater,
electriciteit en zonnewarmte

Dus kozen wij een ander systeem. Rondom de schuur wordt een aardsonde gelegd: 200 meter slang,  ingegraven op 2 meter diep, ín het grondwater. Daardoorheen stroomt water met antivries dat dus ook 11 graden wordt. Met een pompje en een warmtewisselaar kun je daarmee in de winter de vrieskoude lucht voorverwarmen, en in de zomer de hete bries afkoelen.  
Extraatje twee is een elektrisch verwarmingselement. Een föhn  eigenlijk. En dat zou voldoende moeten zijn om alle tekorten aan verwarming op te vangen.
Maar daarover later meer.