Als je je mailadres invult bij 'Abonneer op blog' krijg je een email als er een nieuw bericht geplaatst is.

Voor meer info over de bouw: peter.vanderlugt(at)xs4all.nl

zondag 17 oktober 2010

Regenwater krijg je niet voor niks





Om regenwater te kunnen gaan gebruiken, mot je het natuurlijk eerst kunnen opvangen. Dus is er een heel systeem gemaakt van hemelwater afvoer met veel buizen om de hele schuur heen. Het dak van de schuur én het dak van de garage gaan straks de tank van 10.000 liter van regenwater voorzien.
Maar voordat die tank in de grond zat.............
















Midden in de nacht leek het wel :-). Maar het was gewoon heel vroeg in de ochtend. De tank werd geleverd door een grote, zware vrachtwagen (de tank zelf weegt bijna 7000 kilo). Die wagen kon natuurlijk niet door onze poortwachters van bomen door. En dus werd de tank geladen op een zware aanhangwagen die net wel langs de bomen kon. Daarna heeft een extra zware, 40-tons kraan de tank op z'n plek gehesen. Ware het niet dat daartussen aardig wat tijd zat, omdat de bodem veel slapper was dan van tevoren gedacht. Het kostte Jan-Peter behoorlijk wat tijd en moeite om de grote kuil te graven. Elke keer stortte er weer grond naar beneden.
Uiteindelijk kon Jan snel de bodem egaliseren en werd de tank in de modder op z'n plek gezet.



         
Met dit regenwater kunnen we straks het zwembad vullen, de wc doortrekken, de was doen, douchen, de afwasmachine laten werken. Het CBS heeft uitgerekend dat we als Nederlander gemiddeld 127 liter per dag gebruiken, waarvan 3,5 liter voor drinken en koken. Je snapt toch niet dat er niet in elke tuin zo'n tank staat (alhoewel, als ik zie wat voor klus het is en hoeveel ruimte het kost....). In Belgie is het bij nieuwbouw huizen verplicht om een tank te installeren.