Als je je mailadres invult bij 'Abonneer op blog' krijg je een email als er een nieuw bericht geplaatst is.

Voor meer info over de bouw: peter.vanderlugt(at)xs4all.nl

donderdag 29 september 2011

Luchtdicht.

27 januari 2011. Een koude en belangrijke dag: De dag van de thermotest en de luchtdichtheidstest.
Frans Dam van Emad Consultanies kwam met warmtecamera en blowerdoor om het werk van de bouwers te controleren.  Voor Jan en Gerwin een spannende en leerzame ochtend.  dat begon met een rondje foto's. Voor de gelegenheid hebben we het binnen opgestookt tot een graad of vijfentwintig, buiten was het zonnig, en nét boven het vriespunt.

 
 De muur is mooi koud, net als het dak,  Alleen bij de ruiten is iets te zien van de binnenwarmte: 9,0 graden Waar dat door komt zien we straks bij de luchtdichtheidstest.

Over de de binnenfoto's was Frans heel tevreden.  De aansluiting tussen muur en houten vloer heeft nog een kitrandje  nodig en ook bij de schuifpuienwas nog niet alles in orde.  Wel is goed de invloed van de zon (zelfs al op de vloer)  te zien. De buitenmuur zélf is aan de kamerzijde 23 graden warmDe test met blowerdoor en rookmachine gaf duidelijk aan waar het probleem vandaan kwam:  de glaslatten waren wél aan de glaskant, maar niet aan de binnenkant, tegen het raamhout afgekit.  De rook kwam er in stromen door naar binnen.  De oplossing: gewoon goed  afkitten en dan schilderen.Tenslotte de luchtlekkage zelf.  Per uur wordt blijkens de meter de lucht 0,7 keer ververst. (bij 40 pascal , ofwel windkracht 5 onderdruk). Volgens Frans Dam zou deze score  voor een passiefhuis op 0,6 keer moeten liggen.  Hij is er van overtuigd dat na kitten en schilderen er niets meer te wensen overblijft.